logo

Gledališče te poišče

Napisal/a dne 29. 7. 2007 Novice

GledejciGledališče nas je poiskalo v sredici vročega julija. Oder bi bil v tem letnem času hladnejši, bil bi pa tudi temačnejši. Zato smo šli ven, v naravo, in se preizkusili z osnovami ambientalnega gledališča.

Izbrali smo senčno jelševje za žago na Trubarjevi domačiji. Ta prostor nam je že od nekdaj (beri: od tradicionalnih Gledejskih piknikov) blizu. Mentorja pri ustvarjanju sta bila Gregor in Ana, ki sta imela polno idej, saj sta prišla ravno iz gledaliških delavnic JSKD-ja v Kopru. Za banse in dobro razpoloženje v ekipi pa je poskrbel Anže.
Najprej smo si izmislili zgodbo, ki bi jo lahko umestili v izbrani ambient. Pomemben element se nam je zdela voda, po kateri bi lahko priplavalo marsikaj. Odločili smo se, da bo to rešitev. Anže se je hecal, da včasih kaj tudi splava po vodi. In res so nam izvrstni posnetki, ko se je „nova prebivalka“ Mojca povzpela iz čolna ter zvrnila veslajočega Anžeta in bobnajočega Marka naravnost pod čoln in v vodo. Vsi smo bili prezaposleni s kričanjem in pomaganjem, zato so nam te izvrstne fotke pobegnile.
GledejciNi pa nam pobegnilo to, da smo zabeležili zgodbo: v mestu na obali živijo odtujeni ljudje, potopljeni v svoje svetove, nepovezani, sami, skriti. Uprizorili so jih Neja, Nuša, Urša, Tjaša, Nataša, Maša, Nina K., Nina Ž. in Simon. Vsakič, ko v mesto pripeljejo novega stanovalca, ta skuša komunicirati z ostalimi, a kmalu sprevidi, da je njegova prijaznost odvečna in da je vse zaman. Tudi sam se potopi v tavanje po odtujeni deželi. Nekoč pa pride v to temačno deželo svetlo bitje (Pavla), ki se ne ustraši praznih pogledov in se jim smeji. Smeji se veselo, ne ustraši se hladu, ki veje iz ljudi. Čez čas se njenemu smejanju pridruži zadnji prišlek, to povzroči zmedo – prebivalci se med seboj začnejo spogledovati in čuditi. Ko vse premaga smeh, spoznajo: življenje je takšno kot je, lahko pa ga živimo zabubljeni vase in v svoje skrbi ali skupaj in z nasmehom na obrazu.

GledejciZgodilo pa se je še nekaj zanimivega, namreč obiskale so nas mlade in nasmejane novinarke in snemalke Maruša, Anja in Nataša in za oddajo Dobro jutro (TV SLO1) posnele prispevek o našem letošnjem ustvarjalnem počitniškem podvigu. Prispevek je bil objavljen v petek, 27. 7. 2007 ob 8.40. Na snemanju je bilo prav zabavno, seveda pa je Ana predstavila tudi spletni projekt www.pesem.si in tako nas in vse durge povabila še v virtualno počitniško ustvarjanje.

Več fotk v galeriji

Napisala Ana